Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Kvarskatt för inkomståret 2012

2013-01-23

I år är det fler än tidigare som kan behöva kolla upp om de får kvarskatt. En nyhet i deklarationen i vår är nämligen kapitalinkomster där källskatt inte har dragits. Det gäller skatt på fonder och investeringssparkonton, skriver Institutet för Privatekonomi i ett pressmeddelande. 

– Gå igenom dina kontrolluppgifter för fondinnehav och investeringssparkontot extra noga för att få grepp om kapitalinkomsterna, tipsar Maria Ahrengart, ekonom på Institutet för Privatekonomi, Swedbank. Där framgår vilka belopp som senare kommer att finnas med i deklarationen. Med det som underlag kan du räkna ut din slutliga skatt.

Ett annat tips kan vara att vänta med att betala in kvarskatten till förfallodatumet som framgår av slutskattebeskedet.

– Eftersom kostnadsräntan är så låg kan det vara lönsamt om pengarna placeras till en årsavkastning som ger mer än 1,79 procent, säger Maria Ahrengart.

Men det gäller att bevaka räntesatserna och helst inte låsa pengarna då Skatteverket kan ändra kostnadsräntan. Historiskt är det ändå ovanligt att basräntan som styr räntorna har ändrats oftare än någon eller ett par gånger per år.

– Om betalningen kommer in efter förfallodatum höjs kostnadsräntan till 16,25 procent. Det motsvarar en alternativavkastning på drygt 23 procent, vilket är väl högt. Se därför till att pengarna finns på skattekontot på förfallodagen, uppmanar Maria Ahrengart.

Mer information, nedan.

Kvarskatt för inkomståret 2012

Stäng Skriv ut