Under 2022 har investerare visat svagt intresse för att investera generellt, bortsett från kortare perioder då de i stället velat ha både obligationer och aktier samtidigt. Totalt sett har dock utvecklingen varit mycket svag för båda tillgångsslagen.

- För en månad sedan såg vi vinstvarningar som möjliga katalysatorer för att gå emot pessimismen. Sedan dess har vi dessvärre fått fel signaler som exempelvis ökad systemrisk, mobilisering i Ryssland samt finanspolitisk turbulens i Storbritannien. Dessutom har centralbankernas ytterst svåra balansgång blivit ännu svårare, samtidigt som valutarörelserna tilltagit, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank.

Swedbank har tidigare argumenterat för att en stabilisering av ränteförväntningarna sannolikt är nyckeln till mer ihållande optimism. De senaste siffrorna ger dessvärre inte det stöd som önskas.

- När sommarens optimism tog slut i mitten av augusti var det återigen just ränteförväntningarna som grusade förhoppningarna. Riskerna förblir, i alla fall kortsiktigt, på uppsidan för centralbanksräntorna samtidigt som riskerna för ekonomin och för geopolitiken dessvärre ökat på slutet. Givet utvecklingen skjuts allokeringsförändringar framåt i tiden, avslutar Mattias Isakson.


Sammanfattning av oktobers Investeringsstrategi

  • Aktier kvar som neutral, likaså övervikten i USA och undervikten i Europa
  • Räntor underviktade men positionerade för att dra nytta av fallande långräntor
  • Krediter, specifikt Investment Grade, överviktas i jakt på lite högre avkastning

    För mer information om Investeringsstrategin samt övriga rapporter och prognoser se Aktiellt och Insikt.