Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kontakta oss

Medlåntagare – när du vill hjälpa ditt barn att köpa bostad

Kvinna och äldre man sågar brädor ute i trädgården

Vill du hjälpa ditt barn med sitt bostadsköp? Ett sätt är att du som förälder blir medlåntagare och lånar till bostaden tillsammans med ditt barn.

Vad innebär det att vara medlåntagare tillsammans med sitt barn?

Att vara medlåntagare tillsammans med sitt barn innebär att du har ett solidariskt betalningsansvar mot banken när det gäller att betala räntor och amorteringar. Hur ränteavdragen ska fördelas behöver ni komma överens om. Om ditt barn inte betalar kan banken kräva dig som är medlåntagare på hela summan.

Att vara medlåntagare tillsammans med ditt barn påverkar också dina egna framtida lånemöjligheter. Har du egna bolån kan det påverka din framtida amortering om du höjer dina bolån.

Utöver att bli medlåntagare så finns det andra lösningar att hjälpa ditt barn. Varje familjesituation är unik, kontakta oss för att se hur bästa lösningen skulle se ut just för er.

Att tänka på om du blir medlåntagare

Äga bostaden tillsammans?

En möjlighet är att ni köper bostaden tillsammans. Då bestämmer ni hur stor del av bostaden var och en ska äga. Ni måste också komma överens om hur de löpande kostnaderna ska fördelas och vad som gäller vid en eventuell försäljning. Har försäljningen genererat en vinst bör man komma överens om hur den ska fördelas och också vad som händer om det uppstår en förlust.


En viktig sak att ta reda på är vilka regler bostadsrättsföreningen har. Vissa föreningar tillåter att föräldrar står som ägare och barnet är den som bor i lägenheten. Andra föreningar vill att den som bor i lägenheten ska äga åtminstone tio procent av bostaden.

Glöm inte juridiken

När du tar ett bolån tillsammans med ditt barn är det viktigt att inte glömma de juridiska delarna. När ska lånet övertas av barnet? Hur stor möjlighet till påverkan har du som förälder över bostaden? Vad händer om ditt barn blir sambo och delar bostaden med en person som inte är skriven på lånet? Vad behöver du tänka på om du har flera barn?

Är du osäker på vilka juridisk avtal du behöver?

Bli medlåntagare och låna tillsammans med ditt barn

För att få ett lånelöfte när du vill låna tillsammans med ditt barn behöver du kontakta oss.