Meny
Våra tjänster

Långsiktigt sparande – så kan du lyckas

För många kan det vara svårt att spara långsiktigt när målet ligger så långt fram. Här kan du läsa tips om varför det är bra med långsiktigt sparande, hur du kommer igång och hur du lyckas. 

Students hanging outside school looking at a mobile

Så kan du börja

  • Planera

    Försök att se behoven framför dig, även om de inte ligger nära i tiden. Vad ser du i din framtid? Ska du köpa den där bilen du drömt om, eller behöver du byta taket på huset? Pensionen ligger också i framtiden för många. Genom att planera vad du behöver pengar till så blir det lättare för dig att spara.

  • Börja smått

    Talesättet ”många bäckar små” kanske känns slitet, men det är ju därför det har blivit ett talesätt. Att börja smått är bättre än att inte börja alls. 

  • Känn dig själv

    Är du en person som kan ha pengar utan att sätta sprätt på dem eller tömmer du kontot? Anpassa förutsättningarna efter din personlighet. 

  • Testa

    Se om du kan vara utan pengarna och för över så mycket du hoppas kunna spara till ett olåst konto direkt efter att alla räkningar är betalda. Kan du klara dig, toppen! Inte? Då är det ju bara att föra tillbaka dem. 

  • Be om hjälp

    Vi vet att ekonomi kan kännas krångligt. Vi finns här om du vill ha rådgivning kring hur mycket du kan och borde lägga undan varje månad.

Så här håller du ut

  • Ok att pausa, men inte för länge

    Om du av någon anledning behöver ta en paus i ditt sparande under en period, det kanske handlar om att du inte har råd att spara eller att pengarna behövs till något annat – tappa inte sugen och ge upp. Det går alltid att komma igång igen när det fungerar bättre. Du har inte misslyckats.

  • Fortsätt spara - även om dina förutsättningar förändras

    Våra ekonomiska förutsättningar förändras ibland. Kanske förlorar man sitt jobb, går på föräldraledigt eller blir sjuk. Även om du får in mindre pengar varje månad, fortsätt spara. Det är bättre än ingenting.

    Tänk också utanför månadssparandet, får du in en engångssumma du inte hade räknat med kanske den kan gå rakt in på sparkonto?

  • Gå igenom din ekonomi minst en gång om året

    Glöm inte bort sparandet bara för att du har kommit igång. Bestäm att du en gång om året går igenom ekonomin för att se om du kan klara dig på lite mindre pengar. Att lägga undan delar av löneökningen kan vara ett tips om du klarar dig på den lönen du har idag.

Månadsspara

Därför är det smart att månadsspara - se här hur mycket det kan bli

Börja spara

Kom igång med ett sparande

Investeringssparkonto (ISK)

ISK är en kontotyp där du enkelt kan spara i fonder, aktier och andra värdepapper.

Så får du pengar att växa

Genom att spara regelbundet, vara långsiktig och ta hänsyn till avgifter kan även ett blygsamt men regelbundet sparande med tiden växa till ett betydande belopp. Ju tidigare du börjar spara desto bättre. 

Vid långsiktigt sparande är det fördelaktigt att placera sitt sparande i aktier eller fonder. Men här måste du vara noga med hur stor risk du är beredd att ta med dina pengar. Med högre risk ökar möjligheten till högre avkastning, men också risken för att värdet kan minska.

Tar du ingen risk kan du inte förvänta dig att dina pengar kan växa särskilt mycket. 

Hur stor risk ska man ta?

Ju längre sparhorisont du har, desto högre risk kan man ta. Men du ska aldrig ta högre risk än vad som motsvaras av din riskvilja. Är du till exempel ung och sparar till pensionen kan du ta mer risk i ditt sparande. Börjar det däremot närma sig tidpunkten när du vill ta ut dina sparpengar bör du minska risken i dina placeringar.

Våra rådgivare kan hjälpa dig reda ut hur mycket du behöver spara, hur lång tid du behöver spara samt vilken risk du kan ta med ditt långsiktiga sparande. 

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder med riskklass 5-7 kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad, informationsbroschyr och information om dina rättigheter finns på swedbankrobur.se

Andra läste också