Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Logga in för bättre pensionskoll

2013-02-05

Kanske är det sista gången du får ett orange kuvert i brevlådan. Nu går det nämligen att välja hur framtida pensionsprognoser ska skickas ut, digitalt eller per post. Institutet för Privatekonomi ger tips.

– Att den allmänna pensionen nu tydligare kopplas ihop med tjänstepensionen och det egna sparandet på minpension.se är ett bra steg för att fler ska få bättre grepp om helheten, säger Ylva Yngveson, Institutet för Privatekonomi.

Många upplever pensionssystemet som krångligt och osäkert och prognosen som ointressant. Den största osäkerheten rör storleken på den slutliga pensionen. Kommer den att räcka till det man behöver och det man vill göra? Att orange kuvertet bara visar en del av den totala pensionen har inte gjort det lättare.

 – Med digitala pensionsbesked blir det mer naturligt att klicka vidare till minpension.se, menar Ylva Yngveson. Då är det lättare att få helhetsbilden - den allmänna pensionen, tjänstepensionen från arbetsgivaren och det egna sparandet. I inloggat läge är det dessutom enklare att laborera med parametrar som utbetalningstid och pensionsålder för att se hur det påverkar utfallet.

Till skillnad från tidigare ATP-system är det numera livsinkomsten som avgör den allmänna pensionens storlek. Det gör det mindre förutsägbart. Därför är ett årligt pensionsbesked bra att få.

– Se orange kuvertet som en signal om att stanna upp en stund, uppmanar Ylva Yngveson. Ta dig tid att ordna med inloggningsuppgifter till Pensionsmyndighetens sida och att registrera dig på minpension.se. Allt för att förenkla din pensionskoll.

Vad går att påverka?

I grunden är det här med pensioner enkelt. Eftersom livsinkomsten styr pensionens storlek räcker det med att förstå att lön in ger pension ut. För att påverka pensionens storlek handlar det om att jobba längre, öka inkomsterna, se till att ha tjänstepension överhuvudtaget, förbättra avkastningen eller spara själv.

  • Att jobba ett år till och gå vid 66 års ålder kan betyda 600 kronor mer i pension efter skatt per månad för den som är 60-plussare idag.
  • För att få samma belopp i 20 år från eget sparande behövs ett månadssparande på 650 kronor om man börjar spara vid 50 års ålder och 450 kronor om man startar vid 45 års ålder. Exemplet avser ett vanligt sparande, till exempel i en aktiefond, där avkastningen beräknats till 4 procent och skatten till 30 procent.
  • Om avkastningen på premiepension och tjänstepension blir 2,7 procent i stället för 2 procent kan det också ge 600 kronor mer i månaden. Det gäller efter inflation och skatt (33%) och för en person född 1981 med ingångslön på 20 000 kronor, som ökar med 1 procent mer än inflationen.
Stäng Skriv ut