Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Kommentar av Riksbankens räntebesked

2013-02-13

Riksbanken meddelade onsdag 13 februari att reporäntan lämnas oförändrad på 1,0 procent. Swedbanks Ylva Yngveson, chef för Institutet för Privatekonomi , och Knut Hallberg, makroanalytiker inom Stora företag & Institutioner, kommenterar.

Riksbanken skriver i pressmeddelandet att tillväxten i svensk ekonomi är fortsatt svag och inflationstrycket lågt:

"Men det finns vissa ljusglimtar som talar för en stabilisering och konjunkturen väntas stärkas under året. Utvecklingen är i linje med den bedömning som Riksbanken gjorde i december", skriver Riksbanken. 

Riksbanken förutspår oförändrad reporänta resten av året

Riksbankens prognos över reporäntebanan innebär oförändrad ränta under resten av året och att den går uppåt under 2014 för att landa på 2 procent i början av 2015 och 2,7 procent i början av 2016.

Påverkan på privatekonomin

Ylva Yngveson, chef för Institutet för Privatekonomi på Swedbank, kommenterar räntebeskedet i sin blogg:

"Det finns anledning att räkna på en eventuell bindning av räntan. Långa räntorna är på historiskt låga nivåer och med en bindning kan det gå att kapa en ränteuppgång och en topp", skriver Ylva Yngveson som svar på den retoriska frågan "Vad göra som bolåntagare?".

Mer om räntebeskedet

Räntebeskedet kommenteras i webbtv – Swedbank Direkt – av Swedbanks analytiker Knut Hallberg. Ta del av sändningen, Ylva Yngvesons blogginlägg och Riksbankens räntebesked, nedan.

Swedbank Direkt om reporäntebeslut 13 februari 2013

Ylvas blogg: Reporäntan oförändrad 13 februari 2013

Riksbankens reporäntebeslut 13 februari 2013

Stäng Skriv ut